Sunday, January 23, 2011

Ocak 2011

Kemah, Texas Kemah boardwalk'a giden sokak, denize cikiyor. Benim cameranin pili bitince asil guzel yerleri cekemedim :( Bir dahakine artik... Patatesli borekleri Filiz'lere giderken yapip goturmustum. Yapimi basit fakat bir saatinizi aliyor. Once bir tencerede onbes tane orta boy patatesi haslayalim, soguyunca soyup hafif ezelim. Cok karistirmayalim, patatesin gluteni cikip yapis yapis olmasin. Kucuk bir tavada kucuk dogranmis sogani biraz siviyag ile kavuralim, ustune karabiber ve kirmizi biber ekleyelim. Patateslerin ustune dokelim. Yarim demet maydonozu ince ince kiyip patatese ekleyelim. Tuzunu ayarlayip karistiralim.
Bir kilo un, aldigi kadar su, bir caykasigi tuz, bir cay kasigi seker bir yemek kasigi kuru toz maya ile cok sert olmayan mayali bir hamur hazirliyoruz. Hic bekletmeden dorde bolup acabildigimiz kadar ince aciyoruz. Uzerine eritilmis tereyag surup enine uce boluyoruz. Her bir seridi rulo yapip kendi ekseni etrafinda sariyoruz. bu asamadan sonra buzdolabinda bir-iki gun bekletilebilir. Tum rulolar sarilip bitince ilk yaptiklarimizin yagi donmus oldugu icin onlardan baslayarak yavasca genisletiyoruz, hamuru cok ezmemeye dikkat edin, cokda inceltmeyin. Ortasina hazirladigimiz patatesli icten koyup karsilikli kenarlari ustune kapatalim, dikdortgen zarf gibi. Altina kagit serilmis tepsinize dizin. Ustune bir yumurta sarisi ile artan erimis tereyagdan bir kasik ekleyip, iyice karistirip, bolca surun. 180 derecede (350 F) onceden isitilmis firinda yarim saat kadar ustu kizarana kadar pisirin. Lahana sarmasi, Adana usulu :)
Bir orta boy beyaz lahanayi, tencerede kaynayan suyun icinde, haslanan dis yapraklari kok yerinden kesip cikartarak haslayin. Bu islem biraz tehlikeli keserken dikkatli olun sicak su sicramasin ustunuze. Haslanan yapraklar soguk su dolu bir kaba alin. Soguyunca sudan cikarilip kalin yerleri bicakla cikartilarak sarilacak buyuklukte kesin. Ikiye bolmek kafi oluyor cogu zaman.
Ic malzemesi:
350 gr kiyma
Iki bardak pirinc yikanmis (ben calrose pirinci kullaniyorum)
bir buyuk sogan ince dogranmis
yarim demet maydanoz
bes dis sarimsak
bir limon
tepeleme bir yemek kasigi biber salcasi
bir-iki yemek kasigi domates salcasi
bir cay bardagi siviyag (tereyag da kullanabilirsiniz)
Tuz, karabiber, kirmizi biber, bol nane, kimyon, kisnis (isteginize gore bir caykasigi kadar ekleyebilirsiniz, lahana baharatlari cok emiyor)
Ic malzemeleri iyice karistirin. Bu malzemelerden sadece kiymayi cikararak zeytinyaglisini da yapabilirsiniz, vejeteryanlara gore. Lahananin artan kalin yerlerini tencerenizin tabanina serin, tencerenin dibi tutarsa sarmaniz yanmasin diye. Lahana yapragini bir tepsiye duzgunce serin,
icine biraz ic koyup kenarlari katlayip rulo yapin sigara boregi sarar gibi. Tencereye birbirlerine degecek sekilde sikica dizin. Butun lahanalar bitince ustune tuz serpip, uzerine cikmayacak kadar kaynar su koyup kaynatin. Kaynar kaynamaz altini kisip bir saat pisirin. Tdina baktiginizda lahana ve pirinc pismisse uzerinin sosunu dokup bes dakka sonra altini kapatin.
Sos malzemeleri:
yarim cay bardagi sivi yag
6-7 dis sarimsak tuzla ezilmis
bir kasik biber salcasi
iki kasik kuru nane
bir limonun suyu
Once sarimsaklari yagda kavuralim, rengi cok degismeden biber salcasi ve naneyi ekleyelim. Bir iki dakika karistirip limon suyunu ekleyelim kaynayinca sarmanin uzerine gezdirerek dokup kapagi kapali bes dakika daha pisirip, tencereyi ocaktan alin. bir saat sonra servis yapin.
Afiyet olsun.
Cigborek; Hamur icin;
iki cay bardagi yogurt veya sut
yarim cay bardagi siviyag
bir yumurta
aldigi kadar un
bir caykasigi tuz (tuzlu seviyorsaniz artirabilirsiniz)
Ic malzemeleri;
350 gr az yagli kiyma
bir rendelenmis sogan
bir yemek kasigi biber salcasi
tuz, karabiber, kirmizi biber, kuru nane
Ic malzemelerini karistirip hazirlayin.
Hamur malzemelerinin hepsini karistirip cok sert olmayan bir hamur yapin. On dakika dinlendirin. Ceviz buyuklugunde parcalara bolun. 15 cm capinda cok kalin olmayacak sekilde acin, yarisina hazirladiginiz icten bir yemek kasigi alarak, incecik olacak sekilde surun, diger yarisini ustune kapatin, uclarini bastirip teflon tavada bir cay kasigi sivi yag ile ortadan biraz yuksek sicaklikta iki tarafini kizartin.
Asure Kofte-Piyaz.
Kofte
Yarim kilo dos kiyma
bir rende sogan,
bir yumurta
bir cay bardagi galeta unu yada bir dilim ogutulmus ekmek
tuz, karabiber, kirmizi biber
bir kasik ince kiyilmis maydanoz
Hepsini karistirip kucuk parcalar halinde sekil verip, teflon tavada iki tarafini kizartalim.
Piyaz:
bir bardak haslanmis fasulye (great northern beans)
bir kucuk ince halka dogranmis kirmizi sogan
bir domates (istege bagli)
iki haslanmis dogranmis yumurta
bir cay bardagi siyah-yesil zeytin
bir cay bardagi kucuk biber tursusu
iki yemek kasigi balsamik sirke
bir limon
iki yemek kasigi zeytinyagi
tuz, karabiber, kirmizi biber
Hepsini karistirip kucuk kirmizi lahana yapraklariyla susleyebilirsiniz. Kirmizi beyaz renkli bir salata oluyor..

3 comments:

Unknown said...

Hacer, Lahana sarmasinin tarifinede yazsana. Looks good. Deniz

deniscafe said...

Sevgili Hacer hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.. Ellerine sağlık.. http://deniscafe.blogspot.com/

Hacer said...

Tesekkurler, senin deniscafe'de cok guzel, gecen hafta epey incelemistim :) kolay gelsin.