Wednesday, January 09, 2013

Mercimekli Afyon Bukme'si



Yilbasi aksami arkadaslara giderken yaptigim borek peynirliydi, fakat asil tarif yesil mercimekli ve mantarliydi. Ikisini de denedim, mercimekliyi tavsiye ederim. Peynirli biraz kuru oluyor.



Mercimekli ve sodali Afyon Bukmesi :

Hamur icin :


1 kucuk sise maden suyu yada soda
4 su bardagi un
2 corba kasigi siviyag
2 corba kasigi limon suyu
1 cay kasigi tuz
1 yumurta

Arasina surmek icin:

bir paket margarin yada tereyag (150 gram)


Ici:

1 subardagi haslanmis yesil mercimek
1 bas kuru sogan yemeklik dogranmis
200 gram istediginiz turden bir mantar (Istege bagli)
tuz, karabiber, kirmizibiber

Yapilisi:
Sogani bir kasik yagda kavurun, mantarli yapiyorsaniz yikayip kucuk dograyip soganlara ekleyin, mercimegi ekleyin. Tuz, kirmizibiber ve karabiberini isteginize gore ekleyip karistirip sogumaya birakalim.

Hamur malzemelerini karistirip cok sert olmayan bir hamur yapip dorde bolun. Uzerini ortup 15 dakika dinlendirin. Ilk bezeyi incecik acalim, ustune erimis yagdan surelim. Zarf gibi karsilikli uclari ustuste katlayalim, tabi arada katlarin yine yaglanmasi lazim. En ustu yaglamayin. Buzdolabina kaldirin. Diger bezeleride ince acin, bir onceki zarfi icine koyarak katlayip yaglayin. Buzdolabinda bu sekilde bekletin. Elde ettiginiz kareyi oklava ile biraz genisletin. Acilan yerleri olursa un serpin. Bese bes karelere kesip her bir kareyi oklavayla genisletin. Icini koyup karsilikli uclari kapatin, ters cevirip yaglanmis tepsiye dizin. Artan yagida ustune gezdirin. 200 derecede kizarana kadar pisirin. Yanina cayla, agizda dagilan bu boreginizi mutlaka bir arkadasinizla paylasin derim. 

No comments: