Tuesday, October 23, 2012

Ajiaco Soup

Colombia Geleneksel Tavuk Corbasi




Metin'in Colombia'da icip anlata anlata bitiremedigi tavuk corbasi. Resmini cekip gondermis, benim yaptigim tavuk corbasi gibiymis ama hic boyle bir corba icmemis! Ben de internetten tarifi buldum hemen. Belki ilk defa Turkce'ye cevriliyor bu corba, ovunmek gibi olmasin. Yapinca tadini da anlatacagim bakalim nasilmis.




Corba icin:

1,5 kilo derisiz tavuk parcalari
1 buyuk sogan buyuk dogranmis
1 pirasanin beyaz kisimlari  iki santimlik halkalara dogranmis
1 buyuk dolmalik biber iki santimlik karelere dogranmis
2 buyuk misir, bulamazsaniz dondurulmus bir buyuk subardagi dolusu misir
2 kereviz iki santim dogranmis
2 buyuk havuc disi kazinip iki santim dogranmis
1,5 kilo karisik sari ve kirmizi patates
6 dis sarimsak soyulmus
yarim demet kisnis yada maydonoz
2 kup tavuk bulyon
1 yemek kasigi koser tuz
yarim cay kasigi karabiber


Aji icin:

4 taze  soganin beyaz kismi
1 orta boy domates kabugu soyulmus ve cekirdekleri cikartilmis
1 kucuk kuru beyaz sogan
2 kirmizi aci biber saplari ve cekirdekleri cikartilmis
3 corba kasigi taze kiyilmis kisnis
3 corba kasigi sirke
1/4 cay kasigi koser tuz



Sonradan ustune eklenecekler:

2 olgun avocado soyulup bir santim kuplere dogranmis
1 cay bardagi eksi krema yada taze krema
1 caybardagi Caper
yarim cay bardagi taze kisnis yada maydonoz


Corbanin yapimi:

Tavugu derin bir tencerede 8 bardak suyla ocaga koyun. Yuksek ateste kaynamasini saglayin. Ustune biriken kopukleri kevgirle alin. Altini iyice kisin. On dakika boyle pisirin. Kopukleri almayi ihmal etmeyin, tembellik yok, corbanizin rengi buna bagli cunku. Corba malzemelerinin sebzelerini, sarmisagi, kisnisi, bulyon, tuz ve karabiberini ekleyin. Iyice karistirin. Kaynamaya baslayinca arada iki uc kere karistirarak, bir bucuk saat kisik ateste agzi kapali olarak pisirin.
Bir masa yardimiyla tavuklari corbanin icinden cikarin. Tenceredeki sebzeleri karistirin. Bir iki patatesi karistirken ezin, corbanin suyunu koyulastirmak icin. Tavuklarin kemikleri varsa cikartin, kucuk parcalara bolun, kasiga gelebilecek gibi buyuklukte olsunlar. Bir servis tabagina tavuklardan koyup ustune corbanin suyundan ve sebzelerinden ekleyin. Ustune Aji sosunuzdan istediginiz kadar ekleyin. Yaninda haslanmis pirinc, avocado, crema, caper, taze kisnis ve haslanmis misir tabagiyla servis yapin. Afiyet olsun.

www.finecooking.com dan tercume edilmistir.

No comments: