Friday, February 25, 2011

Icli kofte

Yapmasi cok zaman alan yemesine doyum olmayan bir guney yemegidir icli kofte. Annem her ne kadar benim yaptiklarimi kenara koyup cocuklara veririz diyerek begenisini belli etse de ben yilmadan ozel gunlerde yapmaya devam ediyorum. Bizde en az uc Adanali hanim toplanip yaparlar bir kerede 250 tane :)) Sonra buzluga kaldirip, misafir geldiginde hemen cikartip kizartilir. Yani annemin evinde oyledir. Anneme misafir olmak guzeldir...
Ic malzemeleri:
Bir kilo kiyma
bir kucuk paket tereyag
uc orta boy sogan ince dogranmis
bir bardak ceviz yada yesil fistik, ogutulmus
bir tepeleme yemek kasigi biber salcasi
tuz, karabiber, kirmizi biber, kimyon
Disi icin:
dort bardak ince bulgur
bir bardak irmik
bir bardak un
tuz, karabiber
yarim yemek kasigi biber salcasi
Icinin hazirlanmasi:
Kiyma ve yagi genis bir tencereye alin. Kiyma suyunu salip cekip, kizarana kadar kavurun. yarim saate yakin surer bu islem. Soganlari ekleyin, yirmi dakika kadar soganlar gorunmez olana kadar kavurmaya devam edin. En son baharatlari ve salcayi ekleyip hemen altini kapatin.
Bir kenarda iyice sogumaya birakin. Bu arada disini hazirlayin.
Disinin Yapilisi:
Bulguru iki bardak soguk suyla islatip yarim saat bekletin. Bu islemi icini yapmaya baslamadan yaparsaniz zaman kazanirsiniz. Tuz karabiber, irmik ve salcayi ekleyip yarim saat kadar yogurun, unu ekleyin, azar azar su ekleyerek yogurmaya bes-on dakika daha devam edin. Kivamini anlamak icin bir tane elinizle acin, rahat sekil aliyorsa ve dagilmiyorsa olmustur.
Yapilisi:
Disinin hamurundan yumurta buyuklugunde elinize alin, iyice yuvarlayin. Sag elinizin isaret parmagiyla ortasindan oyun. Basparmaginizi bu oyuntunun icinden, diger dort parmaginizla disindan hafif baskilayarak cevire cevire genisletmeye calisin. Arada elinizi islatin, yeterince inceltince icini koyup yine sol elinizle altindan tutup sag elinizle yavasca dondurerek kapatin. Hepsini bir tepsiye dizin. Kizgin yagda kizartarak yada suda haslayarak servis yapin.

No comments: