Wednesday, January 16, 2013
Tarcinli Rulo
23 Yil once Amerika'ya ilk geldigim gunlerdi, Colorado'da Breckenridge adinda kucuk bir kasabada yemistim Cinnamon rolls, kahve esliginde. Kucuk bir dag kasabasinda, Metin ve arkadaslari kayak yaptikdan sonra dinlenmek icin kucucuk bir kafeye girmistik, gunduz olmasina ragmen karanlik ve karli havada cok sicak bir yerdi. Yerli kasabalilarin kendi kahve fincanlari duvarda asiliydi. Rahatca girip kendi kahvelerini alip oturuyorlardi. O tadi ve o gunu hala hatirlarim. Ben de ogrenip yapacagim demistim icimden. Epey vakit aldi bu beceriye ulasmam. Ancak kendime guvenir oldum ve kirdim seytanin bacagini. Sahane bir hamur oldu, Allah icin tadi daha da guzel diyebilirim. Iki gundur hamuru mayaliyorum. Bekledigime degdi. Tarifi steamykitchen blogundan aldim. Orjinal tarifi gorecegim illa diyenler icin link
http://steamykitchen.com/248-caramelroll.html
Ben tarifteki ceviz yerine kuru uzum kullandim.
Hamurun yapilisi:
Iki bardak ilik su yada sut
1.5 yemek kasigi toz maya
1.5 tatli kasigi tuz
1 cay bardagi bal
0.5 su bardagi tereyag eritilmis
4 yumurta oda sicakliginda
7 bardak un
Un haric herseyi karistirin, azar azar unu ekleyerek yumusak hamur yapin. Aceleniz varsa iki saat yoksa dort gune kadar hamuru bekletin. Ben ikinci gun dayanamayip pisirdim. Ne kadar beklerse o kadar yumusak ve lezzetli oluyor. Pisirmeden iki saat once buzdolabindan cikarip oda sicakligina getirin.
Hamurun yarisini unlanmis tezgahinizda elinizle diktortgen seklinde acin. Ustune;
Yarim cay bardagi siviyag yada eritilmis tereyag
Bir cay bardagi kahverengi seker
bir caybardagi kuru uzum
bir caybardagi ceviz
bir yemek kasigi tarcin
Serpin, rulo yapip iki parmak kalinliginda kesip tepsiye dizin. Bir saat bekleyip 200 C derecede 35 dakika pisirin. Firindan cikinca uzerini bir bezle ortup dinlendirin. Ilikken kahve yada cayla servis yapin. Soguk gunlerde sabahin altisinda kalkip okul yollarina dusen Amerikali cocuklarin hayir diyemeyecegi bir kahvaltidir. Afiyet olsun.
Hamurun diger yarisini da ertesi gun kullanabilirsiniz.
Orjinal tarifdeki uzerine konan caramel topping'i yapmadim, cok tatli ce yagli olmasini istemedigim icin. Sekeri ve yagi boyle tam kivamindaydi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
ellerinize sağlık lezzetli görünüyorlar sevgilerimle:)
Cok tesekkur ederim, ben de sizin sariyer boreginizi cok begeniyorum, iki kere yaptim, cok guzel oldu :)
Post a Comment